9 Ekim 2007 Salı

Gerbil

Çöllerde hayatta kalmanın en büyük sırrı suyu idareli kullanmayı başarabilmektir. Suyu idareli kullanmanın bir yolu da zamanını yerin altında geçiren canlılarda olduğu gibi nefesini iyi kullanmaktır. Bu canlıların nefes alıp vermesi yuvalarında nemli bir ortam oluşturur. Bu sayede vücut yoluyla su kaybı en aza indirgenmiş olur. Afrika'nın çöllerinde yaşayan Gerbil (arka bacakları uzun olan, tüylü kuyruklu, ufak bir hayvan) bu nemi çok iyi kullanır. Gerbiller uyurlarken yuvalarına kuru tohumlar koyarlar. Bu tohumlar havadaki nemi emer ve Gerbiller uyandıklarında bunları yiyerek, gündüz nefesleriyle kaybettikleri suyun bir kısmını geri kazanmış olurlar.
Michael Scott, The Young Oxford Book of Ecology, s.92

Çöllerde yaşayan canlıların pek çoğu güdüzleri yerin altındaki yuvalarında uyuyarak geçirirler. Bu sayede hem aşırı sıcaktan korunurlar, hem de su kaybını engellerler. Gece yiyecek bulmaya çıktıklarında ise hava serinlemiş ve su kaybı en aza inmiştir.
Gerbillerin yiyecek olarak kullandıkları tohumlar. Çöl ortamında tamamen kuru durumdadırlar. Yani hayvanın bu tohumlardan su elde etme imkanı yoktur. Bunun dışında içme suyu bulması da mümkün değildir. Ancak gerbiller şaşırtıcı bir davranış sergileyerek su ihtiyaçlarını gidermektedirler. Gece boyunca buldukları bu tohumları yememekte, bunlaı yuvalarına taşıyarak ertesi güne saklamaktadırlar. Böylece tohumlar, gündüz boyunca hayvanın nefesi ile kaybettiği su buharını bünyesinde toplamakta, hayvan bu tohumları gün sonunda uyanıp yediğinde kaybettiği suyu geri kazanmaktadır.
Bir canlı beslenmek için çıktığında kendisinden beklenen bulduğu besinleri o anda tüketmesidir. Karnı aç olduğu halde bunları yemeyerek ertesi güne saklaması ve bu sayede nefesi yolu ile kaybettiği suyu geri kazanması fare boyunda bir canlıdan beklenecek bir akılcılık değildir. Bu tecrübe ile kazanılacak bir davranış şekli de değildir. Canlılarda hayatlarının devamını sağlayacak çok önemli akılcı davranışların görülmesi, onların bu davranış şekilleri ile birlikte yaratıldıklarının bir delilidir. Bu akılcı davranış şeklinin hayvanın kendi kabiliyeti olduğunu düşünürsek, aynı aklı kullanarak çok daha ileri buluşlar yapmalarını beklemek durumunda kalırız ki doğada durum böyle gelişmemektedir.
Bir gerbilin gösterdiği bu akılcı davranış. Onun da tüm diüer canlılar gibi eksiksiz ve mükemmel olark Alemlerin Rabbi olan Allah tarafından yaratıldığının bir delilidir.

44/38- Biz, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları bir ‘oyun ve oyalanma konusu’ olsun diye yaratmadık.