17 Ekim 2007 Çarşamba

Quetzal

Quetzallar Orta Amerika'nın yağmur ormanlarının en gösterişli kuşlarıdır. Bu kuşu bu kadar gösterişli kılan şüphesiz yaklaşık 1 m.'yi bulan parlak yeşil renkli kuyruğudur. Bu kuyruk özellikle erkeğin dişiyi etkilmesi için kullanılmaktadır. Bunlar yuvalarını yerden 1 m. ila 100 m. arasındaki yüksekliklerde ölü ağaçların herhangi bir yerine yapabilmektedirler. Yuva çok büyük olmadığından eğer aileye bir yavru katılmışsa yuvada sadece yavru kuş kalır ve ebeveyn kuşlar yuvanın dışından yavruyu beslerler.
National Geographic, June 1998, s.41

Kuşlarda bulunan sonderece canlı renkli tüyler ve bunların renk uyumları evrim teorisinin önemli çıkmazlarından biridir. Teorinin müellifi Charles Darwin, tavus kuşunun tüylerinin kendisini son derece rahatsız ettiğini söylemektedir. Zira evrim teorisinin mantığına göre, bir canlının bu denli önemli bir estetik gelişime ihtiyaç duyması imkansızdır. Şayet bu onların çiftleşme açısından avantaj sağlamalarına yarıyorsa bu durumda dişi tavus kuşlarının son derece üstün bir sanat ve estetik anlayışının olduğunu kabul etmek gerekir.
Quetzal için de aynı durum geçerlidir. Bir metreyi bulan bir kuyruk, bir kuş için gerçekte çok önemli bir problemdir. Hareket kabiliyetini son derece kısıtlar ve düşmanlarına karşı korunmada önemli bir dezavantaj sağlar. Ancak tüm canlıları yaratan Allah, bu kuşları da bulundukları ortama en uygun şekilde eksiksiz ve mükemmel olarak yaratmıştır.

2/21- Ey insanlar, sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki sakınasınız.