1 Ekim 2007 Pazartesi

Örümcek Ağının Telleri

Mikroskop altında örümcek ağının telleri pürüzsüz bir görünüm sergiler. Ancak liflerin dış katmanları soyulup bir çözücüyle yumuşatıldığında her bir telin yapay liflere taş çıkartan karmaşıklıkta bir yapıya sahip olduğu görülür. Lifin çekirdeği "nanofibril" adı verilen ortak merkezli minik ipliklerle çevrilidir. Bu nanofibriller kimi katmanlarda lifin ekseni yönünde yer almalarına karşın, kimilerinde sarmal bir merdiven gibi lifin çevresini sararlar. Böylesi bir düzen büyük miktarlarda enerjinin emilmesine yardımcı olur.
New Scientist, April 24, 1999

Örümcek ağı mucizevi bir yapıdır. Örümceğin cinsine ve avlanma tekniklerine bağlı olarak çok farklı ağ tipleri bulunmaktadır. Örümcek bunu büyük bir başarıyla örmekte, gerektiğinde onarmakta, diğer canlılar buna yakalanırken kendisi büyük bir titizlikle üzerinde yürüyebilmektedir.
Ağı oluşturan ip ise bundan daha da mükemmeldir. Örümceğin salgıladığı bir sıvının hava ile teması sonucu katılaşması ile meydana gelen bu ip kendi kalınlığında çelik ile kıyaslandığında defalarca daha sağlamdır. Üstelik son derece esnektir. Bu esnekliğini, ancak son derece gelişmiş teknoloji ile üretilen ipliklere benzeyen yapısı sayesinde kazanmaktadır. Merkezdeki bir kaskam etrafına ters iki yönde sarılan sarmal elyaflar sayesinde hem çok güçlü hem de çok esnek bir yapıya kavuşmaktadır.
Fakat nasıl olup da örümceğin karnından püskürttüğü bu sıvının havada en gelişmiş büküm teknolojisi ile üretildiğini evrim teorisi savunucuları gibi tesadüflerle açıklamak imkansızdır. Aynı mantıkö bugünkü iplik üreten sanayi tesislerinin de tesadüfler sonucunda oluştuğunu savunabilmelidir. Oysa sanayi tesisleri çok büyük bilgi birikimleri ve emek ile kurulabilmektedir. Bugün bürü böyle bir fabrikanın tesadüfen varolduğunu söylese muhakkak aklından şüphe edilecektir. Bunun uzun zaman içinde küçük tesadüfler sonucu yavaş yavaş oluştuğunu iddia etse daha da saçma bir açıklama olacaktır. Oysa evrim teorisi savunucuları örümcekleri gibi tüm canlıların tesadüfler sonucu ortaya çıktığını iddia etmektedirler.
Tek bir örümcek dahi açıkça gösternektedir ki tüm canlılar Alemlerin Rabbi olan Allah tarafından eksiksiz ve mükemmel olarak yaratılmışlardır.

26/184- "Sizi ve önceki yaratılmışları yaratandan sakının”.