10 Ekim 2007 Çarşamba

Kuşların Tüylerini Bakterilerden Arındırması

Karıncaların ve bazı böceklerin antibiyotik bir madde salgılayan bezleri vardır. Böcekler düzenli olarak vücutları üzerine bu maddeleri sürerek yuvalarında bakteri ve mantar oluşumunu engellerler. Kuşlar ise karıncalar gibi kimyasal maddeler salgılayamazlar; bu nedenle karıncaları birer temizlik malzemesi olarak kullanırlar. Karıncaların formik asitleri parazitlere karşı oldukça etkilidir. Bu nedenle kuşlar, sıklıkla karınca tepelerinin üzerine uzanır ve karıncaların tüylerine gelmesini beklerler.
International Wild Life, March-April 1998, s.14

Canlılar sıklıkla harıka denebilecek davranışlar gösterirler. Bu davranışlar bazen teknolojik bir altyapı ve bilgi birikimi gerektirmekte, bazen de uzun süreli ve akılcı bir gözleme ihtiyaç göstermektedir.
Kuşların, tüylerinde oluşan bakterilerden kurtulmak için karıncaların ürettiği formik asitten faydalanmaları buna bir örnektir. Bu yazıyı okuyana kadarö karıncaların böyle bir özelliği olduğunu belki de pek çoğumuz bilmiyorduk. Ancak kuşlar varldukları günden beri, hiç değiştirmeden bu davranış şekillerini sürdürmektedirler.
Evrim teorisi hayvanlardaki bu davranış şekillerini içgüdü olarak açıklamaktadır. Oysa şüphesiz içgüdü bir açıklama değil, konmuş bir isimdir. Bir kuşun böyle bir bilgiye tesadüfen oluşması beklenemez. Karınca yuvasının yanına yattığında, tüylerindeki bakterilerden kurtulduğunu bir kuş gözlemleyemez. Bu ancak akılcı ve bilimsel bir araştırma ve gözlem sonucu tespit edilebilir. Bir kuşn böyle bir akıl gösterdiğini varsaysak, aradan geçen yüzlerce milyon yıl sonunda kuşların tıp alanında daha da ilerlemeleri yeni buluşlar yapmaları gerekir ve beklenmelidir.
Oysa tüm kuşlar yaratıldıkları günden itibaren tüylerindeki bakterilerden Allah’ın kendilerine ilham ettiği bu yol ile kurtulmaktadırlar. Sadece bu örnek dahi, tüm canlıların eksiksiz ve mükemmel olarak Alemlerin Rabbi olan Allah tarafından yaratıldıklarının bir delilidir.

2/29- Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O'dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O'dur. Ve O, herşeyi bilendir.