4 Ekim 2007 Perşembe

Kuşlarda Taklit Yolu İle Savunma

Bazı hayvanlar düşmanlarını yanıltmak için seslerini çeşitli şekillerde kullanırlar. Örneğin ağaç deliklerinde yuva yapan birçok kuş rahatsız edildiğinde bir yılan gibi tıslar. Yuvaya saldıran yırtıcı hayvanlar da, delikte muhtemelen bir yılan olduğunu düşünerek bu deliği kurcalamazlar. Küçük tırtıllardan bazıları da tehlike hissettikleri anda tıslarlar ve vücutlarındaki sahte göz beneklerini şişirirler.
Jill Bailey, Mimicry and Camouflage, s.50

Canlılarda taklit etme kabiliyeti sık rastlanan bir özelliktir. Bir canlı bir başkasını taklit ederek bazen kendini korumakta, bazen ise bu yolla avlanmaktadır. Oysa evrim teırisinin, canlıların varoluşunu açıkladığını iddia ettiği mekanizmaya göre böyle bir durum imkansızdır.
Kuşların da yılan gibi tıslayarak kendilerini ve yavrularını tehlikelere karşı koruması, buna güzel bir örnektir. Evrim teorisinin iddiasına göre kuşlar bu özelliği tesadüfen kazanmış olmalıdır. Yani düşmanları yuvalarına yaklaştığında tıslamaları tesadüfen kazanılmış bir davranı biçimi olmalı ve bu kabiliyetleri onların hayatta kalmalarını sağlamalıdır.
Teorinin mantığına göre, tıslamasını sağlayacak gırtlak yapısına tesadüfen kavuşan ilk kuş bu özelliğinin yanı sıra daha pek çok özelliğe de sahip olmalıdır. Örneğin yılanları iyi tanımalı, onların çıkardıkları sesleri tespit etmelidir. Yuvasına yaklaşan canlıların yılanlardan korkacaklarını bilecek kadar bir dünya görüşü ve hayat tecrübesine sahip olmalıdır. Daha sonra da, gelen düşmandan kaçmak yerine bu sesi çıkartarak onu kaçırtacak, bu sayede yavrularını da kurtaracak bir yüreğe ve cesarete sahip olmalıdır. Son olarak da, bu uygulama esnasında kesinlikle düşmanına görünmeyecek, yuvanın içinde sinip kendini belli etmeyecek kadar zeki olmalıdır. Aksi takdirde saldırgan, sesin bir kuştan çıktığını anlayacaktır.
Bir tek kuşun bütün bu özelliklere sahip olduğunu düşünmek şüphesiz akılsızlık olur. Kaldı ki kuşlar bu tür bir savunma yeteneğine sahip olmadan evvel yuvalaını nasıl koruduklarını ve hayatta kalmayı başardıklarını anlatacak bir mekanizma da yoktur.
Kuşların ılan taklidi yaparak yuvalarını korumaları dahi açıkça göstermektedir ki, tüm canlılar, sahip oldukları tüm özellikleri ile birlikte Alemların Rabbi olan Allah tarafından eksiksiz ve mükemmel olark yaratılmışlardır.

36/36- Yerin bitirdiklerinden, kendi nefislerinden ve daha bilmedikleri nice şeylerden bütün çiftleri yaratan (Allah çok) yücedir.