14 Ağustos 2007 Salı

Çardak Kuşu

Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan çardak kuşları ise yuvalarını süslemeleriyle tanınırlar. Bu kuşların bir türü olan Saten çardak kuşu ise gerçek bir "mimari ustası"dır. Bir güvercin boyutlarındaki erkek çardak kuşu yuvasını oluşturmak için topladığı yüzlerce ince dalı karşılıklı iki sıra olacak şekilde diker. Böylece bir çardak oluşturur. Çardağın önünde çevreden topladığı eşyaları yığar. Bunlar bir kelebek kanadı, kuş tüyü, araba anahtarı veya bir paket olabilir. Özellikle mavi renkteki cisimlere karşı özel bir ilgisi vardır. Çardak kuşunun dekorasyonu bunlarla da bitmez. Çardak kuşu yuvasının duvarlarını boyar. Üstelik boyasını da kendisi elde eder. Nasıl mı? Bitki özleri ile veya salgısıyla karıştırdığı kömürle boyar. Ağzında çiğnediği bir parça ağaç akabuğu ile de dalların oluşturduğu duvarına sıva yapar.
Nat. Geo. Soc., The Marvels of Animal Behavior, s.297

Hayvanlarda sıkça görülen karşı cinsi etkileme çabaları da evrim teorisinin açıklayamadığı davranış biçimlerindendir. Zira evrim teorisi, canlılardaki değişimlerin tesadüfler sonucu meydana geldiğini ve bunlardan işe yarayanların korunarak diğer nesillere aktarıldığını iddia etmektedir.
Ancak hiçbir tesadüfi mekanizma, çardak kuşunun mimarideki bu ustalığını açıklayamaz. Çardak kuşu dalları örebildiği gibi, farklı yöntemlerle boya üreterek bunları renklendirebilmekte, farklı cisimler toplayarak bunları süsleyebilmektedir. Ancak tek başına bu becerilere sahip olması ona bir üstünlük sağlamaz. Bunun bir üstünlük haline gelebilmesi için dişi çardak kuşunun da bu beceriyi takdir edebilecek kabiliyete sahip olmalıdır. Ancak bu sayede erkek çardak kuşu bir dişiyi yuvasına çekebilecektir.
Aynı yuva pek çok hayvan türü için hiç bir anlam ifade etmezken dişi çardak kuşunda bir beğeni oluşturmasıö bunun da erkek çardak kuşunun bu çalışmaları ile eş zamanlı olarak meydana gelmesi, tesadüflerle, küçük değişikliklerle meydana gelen evrimle açıklanabilecek bir durum değildir.
Çardak kuşunun bu davranış şeklinde de açıkça görülmektedir ki, tüm canlılar, sahip oldukları tüm özelliklerle birlikte aynı anda ve eksiksiz olarak yaratılmışlardır. Onları yaratan ve nasıl davranacaklarını ilham eden, Alemlerin Rabbi olan Allah’tır.

2/54- Hani Musa, kavmine: "Ey kavmim, gerçekten siz, buzağıyı (tanrı) edinmekle kendinize zulmettiniz. Hemen, kusursuzca yaratan (gerçek ilah)ınıza tevbe edip nefislerinizi öldürün: bu, yaratıcınız katında sizin için daha hayırlıdır" demişti. Bunun üzerine (Allah) tevbelerinizi kabul etti. Şüphesiz O tevbeleri kabul edendir, esirgeyendir.