20 Ağustos 2007 Pazartesi

Termit Yuvaları

Avustralya'da yaşayan bir termit türünün yuvalarının yassı tarafları doğu ve batıyı gösterecek şekilde inşa edilmiştir. Bunun sebebi ise; Güneş doğudan doğduğunda termit yuvalarının doğuya bakan kısmının güneş ışınları ile ısınmasını sağlamaktır. Güneş batacağı zaman da yuva diğer taraftan yine aynı ışınları alacak ve ısınacaktır. Ama Güneş'in en sıcak olduğu öğlen vakti ışınlar yuvaya tepeden gelecek ve küçük bir bölüme isabet edecektir. Termitler böylelikle bütün gün yuvalarının ısısını ayarlamış olurlar.
Nat. Wildlife Fed., Ranger Rick, Ocak 1993

Modern mimaride, güneşin binanın konumuna göre yıl içindeki hareketleri oldukça önemlidir. Güneş, yanlızca sıcak tutmaz, aynı zamanda dezenfekte eder ve insan pskolojisi üzerinde olumlu etkide bulunur. Ancak buna rağen günümüzde inşa edilen pek çok binada bu duruma özen gösterilmemektedir.
Oysa termitler, ilk varoldukları günden itibaren yuvalarını güneşten en uygun şekilde faydalanacak konumda kurmakta ve yerleştirmektedirler. Özellikle yuvva ısısı termitler için hayatidir. Larvaların başarıyla olgunlaşabilmesi ve yavruların büyüyebilmesi ancak uygun sıcaklıklarda mümkün olur. Ayrıca termitler yuvalarında tarım yaparlar. Burada bazı çeşit mantarları yetiştirirler. Bu mantarlar da belli sıcaklıklara ihtiyaç duymaktadırlar. Böylece bir termit yuvasında her mevsimde, günün her saati belli sıcaklık derecelerinin sağlanması gerekmektedir. Üstelik bunu yaparken termiklerin ısıtma, klima, elektrikli fanlar kullanma gibi imkanları da yoktur. Ancak onlar mimari başarıları sayesinde tüm bu güçlüklei aşabilmektedirler.
Termitlerin bu mimari başarılarını termitlerin kendi becerileri olarak görmek, bunları zaman içinde tesadüfen kazandıklarını düşünmek, ya da termitlerin şuurlu birer canlı olarak bilimde ve teknolojide ilerlediklerini düşünmek hiç akılcı olmaz. Başarısız her termit yuvası, kayıp bir termit kolonisi demektir. Dolayısı ile ilk termit yuvası da tüm bu teknik özelliklere sahip olmalıdır. Üstelik ik termit yuvası da son yuva ile aynı özelliklere sahiptir ve hiç değişim göstermemiştir. Yani termitler bilimde ve teknolojide ilerleyen şuurlu canlılar değillerdir ve bu özellikleri zaman işçinde tesadüfen de kazanmamışlardır.
Sadece termitler incelendiğinde dahi açıkça görülmektedir ki, tüm canlılar eksiksiz ve mükemmel olarak Alemlerin Rabbi olan Allan tarafından yaratılmışlardır ve Allah’ın kendilerine ilham ettiği şekilde davranmaktadırlar.

6/14- De ki: "O, gökleri ve yeri yaratırken ve O, (hep) besleyen (hiç) beslenmezken, ben Allah'tan başkasını mı veli edineceğim?" De ki: "Bana gerçekten müslüman olanların ilki olmam emredildi ve: Sakın müşriklerden olma." (denildi.)