9 Ağustos 2007 Perşembe

Yer Sincapları

Yer sincapları doğadaki en becerikli mimarlardandırlar. Kazdıkları tüneller bunun en açık kanıtıdır. Bu tünellerin girişinde göze çarpan toprak öbekleri araştırmacılar tarafından değişik şekillerde yorumlanmaktadır; gözetleme noktası, korunak gibi…
Uzunlukları 10-30 m. arasında, derinlikleriyse 1-5 m. arasında değişen bu tüneller U şeklinde olduklarından iki girişleri vardır. Kimi zaman bir üçüncü girişin görüldüğü de olur. İki tip tünel girişi vardır: Yayvan yapıda olanlar ve volkan ağzını andıranlar. Araştırmalarla saptanmış bir durum da yayvan şekildeki bir girişin her zaman volkan şeklindeki girişe bağlı olduğudur. Daha ilginç olan noktaysa bu iki ağız arasında bir havalandırma sisteminin bulunmasıdır. Eğer havalandırma sistemi olmasaydı kuşkusuz bu ilginç hayvanlar yerin altında yaşama olanağı bulamazlardı; oysa 0.45 m./sn'lik bir rüzgarın 10 dakika içinde tamamen havalandırılabildiği kusursuz tünel sistemi sayesinde rahatça yaşayabilmektedirler.
Görsel Bilim ve Teknik Ans., Cilt 9, s.3029

Yapilarda, özellikle yeraltı yapılarında en kritik konulardan biri de havalandırmadır. İyi bir havalandırma sisteminin kurulabilmesi için detaylı bir mühendislik çalışması gerekmektedir. Ancak ince hesaplar sonucunda başarılı bir havalandırma sistemi kurulabilmektedir ve farklı her yapı için bu hesaplar tekrarlanmalıdır. Aksi takdirde yapının içinde istenmeyen hava akımları veya havalandırmanın yetersiz kaldığı ölü alanlar oluşabilmekte, ısıtma ve soğutma problemleri çıkabilmektadir. Karmalık yapılarda bazen bu amaçla bilgisayar simulasyonları dahi yapılabilmektedir.
Havalandırma sorunu en fazla yer altı yapılarında, özelliğkle de tünellerde ortaya çıkmaktadır. Sadece bu yüzden dünyada her yıl pek çok madenci örneğin metan gazı birikmesi sonucu meydana gelen grizu patlamalarıyla hayatını kaybetmekte, pek çoğu ise havalandırma yetersizliğinden kaynaklanan kötü koşullar nedeni ile uzun dönemde kalıcı olarak sağlığını yitirmektedir.
Özellikle dikkat edilmesi gereken konu ise, bu sözünü ettiğimiz insan yapısı tüm yapılarda cebri havalandırma kullanılıyor olmasıdır. Yani örneğin bir elektrik motoru vasıtası ile çalıştırılan vantilatörler bu görevi üstlenmektedir.
Evrim teorisi savunucularının en gelişmiş hayvan türü olarak tanımladığı insanlar için durum bu şekildeyken, bir sincapın karmaşık bir tünel yapısının içinde mükemmel bir havalandırma sistemi kurabilmesi tesadüflerle açıklanamaz. Hele ki hiç bir eğitim almadıkları halde tüm yer sincaplarının bunu başarabiliyor olması, hiç bir şekilde tesadüf kelimesi ile açıklanamaz.
Onlarca metre uzunluğunda ve daracık bir tünelin içini sadece 0.45 metre/saniye gibi yavaş bir rüzgarla 10 dakika gibi kısa bir sürede temiz hava ile doldurabilmek mükemmel bir mühendislik örneğidir.
Bu tüneller bir yer sincapının düşmanlarına karşı korunabilmesi için elzemdir ve varolmadıkları takdirde yer sincapları da yaşamlarını sürdüremezler. Yani böyle bir çalışma uzun yıllara yayılan deneme yanılma yolu ile edinilebilecek bir tecrübe değildir. Kaldı ki yer sincaplarının akıl kullanmak suretiyle mühendislik biliminde ilerlediklerini kabul etmek de akılcı değildir.
Bir yer sincapının bu başarısı bile açıkça göstermektedir ki, canlılar, tüm fiziksel özellikleri ve becerileri ile bir bütün olarak eksiksiz ve mükemmel bir şekilde üstün bir akıl tarafında, Alemlerin Rabbi olan Allah tarafından yaratılmışlardır.

3/191- Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru."