25 Ağustos 2007 Cumartesi

Kunduz

Kunduzlar, insanlar gibi su kanalları, ağaçtan kulübeler, yeraltı inleri ve özellikle akarsular üzerinde barajlar yaparlar. Bu barajların uzunluğu bazen 20 m.'yi bulur.
Wild Encounters Tale of Beaver, Karvonen Films Ltd.

Baraj inşaatı son derece teknik bir konudur. Çok önemli mühendiislik çalışmaları gerektirir. Bunun başlıca nedeni, suyun hareketli olduğu durumlarda son derece karmaşık bir akış özelliği göstermesi ve bulunduğu kabın veya yatağın çeperine uyguladığı kuvvetlerin hassasiyetle hesaplanamamasıdır.
Diğer önemli nedenlerse, akan suyun beraberinde kum ve çakıl sürüklemesi ve bunların miktarının suyun süretine bağlı olarak değişmesidir. Böylece su, hızlandığı noktalarda çevresini aşındırır, yavaşladığı yerde ise taşıdığı bu malzemeleri biriktirir. Böylece aktığı yatağın sürekli olarak şeklini değiştirir. Bu da baraj inşaatlarını tümüyle zorlaştırır.
Modern mühendisliğin çalışmaları ile inşa edilmiş pek çok baraj zaman içinde yıkılmış veya bu sebeplerden kullanılamaz hale gelmiştir.
Durum böyle iken kunduzların, hem de bu konuda hiç bir eğitim almaksızın mükemmel baraj inşaatları yapabilmeleri, hem de bu barajların, içinde yuvalarını kurup yavrularını büyütecek kadar güvenilir olmaları gerçek bir mucizedir.
Kunduzlar, küçük gövdeleri ile dev ağaşları keserek suyun akış yolu üzerinde diledikleri noktaya devirebilmekte, bunların arasını dallarla örerek suyun akışını kontrol altında tutabilmektedirler. Böylece diledikleri derinlikte bir baraj gölü inşa edebilmektedirler. Bazen bu çalışmaları, bir akarsuyun yatağını değiştirebilecek kadar ileri gidebilmektedir.
Küçücük bir canlının hiç bir eğitim almaksızın başarılı bir baraj inşaatı yapabilmesi gerçekten şaşılacak bir durumdur. Ama bundan daha şaşkınlık verici olanı, evrim teorisi savunucularının, kunduzların bu inşaatları tesadüfler sonucunda yapabildiklerini savunmalarıdır. Oysa tek bir kunduz bile, tüm canlıların Alemlerin Rabbi olan Allah tarafından yaratıldığının kesin bir delilidir.

6/102- İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'ndan başka ilah yoktur. Her şeyin yaratıcısıdır, öyleyse O'na kulluk edin. O, her şeyin üstünde bir vekildir.